Comments closed

Reviewing feedback

Source:

Building extension concept open for comment

Over the past two years we have worked closely with Newport Surf Life Saving Club, architect, coastal, geotechnical and structural engineers as well as our own heritage team to refine the building extension concept plan for Newport Surf Life Saving Club.

The building extension proposal, first exhibited in August 2017 was based on a masterplanning concept commissioned by the Newport Surf Life Saving Club.

Following the initial consultation we engaged an architect and carried out additional detailed investigations to inform the development of the updated concept plan.

This updated concept addresses the building site conditions, heritage constraints and the requirement for coastal protection works.

View the Coastal Engineering Report and Statement of Environmental Effects for Buried Coastal Protection Works at Newport Surf Life Saving Club.

Concept at a glance

The building extension concept plan provides a design that addressed the need to maintain the important heritage elements, provide increased floor space and improve access.

Key design features include:

  • increased equipment storage
  • a new internal lift, foyer and improved circulation
  • two dedicated training rooms with secondary access
  • extension of north facing terrace
  • grouping amenities
  • a buried seawall

  • Ground floor

    First floor

    Size

    Size

    Foyer

    49m2

    Main hall

    103m2

    Storage

    312m2

    Observatory

    30m2

    First Aid

    9m2

    Balcony and terrace

    130m2

    Lifeguards space

    9m2

    Amenities

    22m2

    Administration office

    20m2

    Bar and kitchen

    26m2

    Club amenities

    50m2

    Committee room

    66m2

    Public amenities

    55m2

    Training area

    100m2

    Shop / BBQ

    12.5m2

    Bicycle racks

    8

    Concept addresses coastal impacts

    Geotechnical investigations indicate that the existing rock revetment is inadequate to ensure long term stability of the coastal zone and a seawall is required to mitigate the risk of undermining of the surf club building from coastal erosion and recession due to sea level rise.

    To address this risk coastal protection works will be implemented as part of this project in the form of a buried seawall along the length of the building.

    Based on historical sand level records at Newport Beach and sea level rise scenarios over a 60 year design life, the seawall would remain mostly buried under long term recession and not be visible.

    Artists impressions are provided below, indicating three possible scenarios.

    Comment form - closed

    Timeline

    • Timeline item 1 - complete

      Mid 2019: Engineering investigations commence

    • Timeline item 2 - complete

      Mid-late 2019: Develop coastal protection strategy

      (based on geotechnical findings)

    • Timeline item 3 - complete

      Early-mid 2020: Develop concept design

      (addressing heritage concerns)

    • Timeline item 4 - complete

      Late 2020: Exhibit concept design

    • Timeline item 5 - incomplete

      Early 2021: Design progress to Development Application stage

    Have an enquiry?

    Have questions or want to learn more about this project, contact us below:

    Name Bernard Koon
    Phone 1300 434 434
    Email council@northernbeaches.nsw.gov.au
    Website www.northernbeaches.nsw.gov.au
    In writing

    Northern Beaches Council, PO Box 82, Manly NSW 1655.

    Stage 1 engagement history